jump to navigation

Timmerhus, en idé

En idé till ett timmerhus av Bernhard Dahl.

Kontakta Bernhard Dahl, för mer råd och tips!
sb.dahl@telia.com

Timmerhus på Ormsö

För OHF´s hemsida kan bifogade skiss på ett timmerhus vara intressant.

Det skall ses som en minivariant och kan ju förbättras komfortmässigt genom att förlänga bredd och längd med någon halvmeter och anpassa dörr och fönster därefter.Viktigt är dock att inte bygga för stort utan efter det huvudbehov man ser sig ha inför framtiden. Taket skall ju ha minst 40 gr lutning enligt byggnorm på Ormsö och därav följer att man kan göra sidorna något högre och man får ett utmärkt sovloft. Detta görs lämpligen med en del av sidan öppen in mot storstugan så man får in ljus under dagen genom fönster i nock + att man får en attraktiv rymdkänsla. 

Vedkamin är en lämplig utrustning för att få upp värmen snabbt vid ankomst vår och höst och ved finnes i mängder på Ön.

Huset bör byggas på en helgjuten grund med bra ventilerat kryputrymme varav en del som skyddat källarutrymme.  Tillgång till källarutrymmet kan ske genom lucka i golv och där placeras lämpligen hydrofor, varmvattenberedare och elcentral så man inte får upp detta i huset med det platsbehov det medför. 

Utvändigt målas huset med skyddande stubbtjära på väggar och med exempelvis falurött piggment inblandat för fönsterkarm och vindskivor. Detta är lätt att stryka på och ger ett bra utseende anpassat till timmerhus. 

Timret är ca 14,5 cm i tjocklek efter sågning på två sidor i Hullo-sågen och du kan välja att hyvla (eller yxa)både den ut-och invändiga sidan för att få fram ett attraktivt mönster genom träets ådror. 

Målning invändigt av stockvägg och takpanel är inte nödvändigt. Isoleringen i tak och golv blir 20 cm. Nocken kan med fördel göras i regeluppsättning och panel med isolering emellan för att likna förra tiders Ormsöhus.

Till detta är det ju ett måste med ett uthus också i timmer för förråd, dusch, vedbod och en toalett av exempelvis typ ”Separett” med utsugsfläkt och som är helt luktfri och lätt att sköta. 

Planera redan vid placeringen av detta för ett tredje hus även om du inte ser behovet just nu.  Det kan exempelvis vara ett garage eller gäststuga så att du får rätt placering och kanske till sist en innergård med lämplig infart och skyddad insyn med tillgång till solen hela dagen. 

Brunnen får max borras till 25 m djup på Ormsö. Den kan lätt skyddas från intrång med stållucka. 

Slamavskiljaren med infiltrationsbrunn placeras på den sida av huset som är närmast sjön för det är dit allt vatten rinner. 

Brunnen placeras på motsatta sidan och vattnet är oftast mycket bra men med överskott på järn. 

Detta är EN idé till enkelt bygge som naturligtvis inte passar för alla, men den kan ge en impuls till att bygga på det vackra Ormsö till rimlig kostnad. 

                  

Annonser
%d bloggare gillar detta: