jump to navigation

Boken: Kärrslätt – min by

Kärrslätt – min by
av Sven Svärd
utg. 2007

Boken handlar inte bara om byn Kärrslätt, utan även om hur den svenska befolkningen på Ormsö i Estland kunde överleva och behålla sitt svenska språk och sin kultur. Om stormakternas härjningar i detta gränsland och om en pojkes flykt till Sverige. Boken finns att köpa av Sven Svärd på telefon:  + 46 (0)8 520 120 97  och Maria Hammerman Persson, telefon:  +46 (0)18 32 86 90 , maria.h.persson@hotmail.com, priset är 120 sek + porto.

Kommentarer»

1. Lauri Johnson - 16 oktober, 2011

Mycket intressant läsning. I och med denna bok har jag fått en bättre förståense för de villkor som människorna i Kärrslätt levde under. Inte bara under 1900 talet utan även i tidigare sekel. Intressant med de lokala namnen på olika företeelser som i mångt och mycket liknar eller är identiska med språkbruket i Svenskfinland.

Som amatörkock intresserar även de beskrivningar över råvaror och tillagninmgen av de födoämnen som livnärde befolkningen. Skall försöka få tag på hela okrossade korn att koka gröt på. Äter gröt på grovkrossat korn men vill prova Örmsöversionen.

I tillägg fick jag goda tips på hur man förfar vid förvaring och utval av byggstock. Det kommer jag att ha konkret nytta av.

Tack för en mycket intressant läsning,

Lauri Johnson
Helsingfors

2. Iris Hjelm - 19 mars, 2012

På min allra första resa till Vormsö på Olofsdagen/arna sommaren 2011, köpte jag den här boken Kärrslätt – min by. Min mor Maria, född Lundström 1917, kom från denna by. Det var HELT UNDERBART att få läsa om min mor och hennes syskons uppväxttid. Jag fick så mycket kopplat till min egen ”uppfostran” i min barndom. Jag fyller 70 år i maj och är född i Stockholm, min mor Hilda Maria Johannesdotter Lundström kom till Sverige (Gotland) redan 1934.TACK, Sven Svärd!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: