jump to navigation

Årsmöte 14 april 2013 11 april, 2013

Posted by kjohansson in Allmänt.
trackback

Styrelsen inbjuder sina medlemmar till årsmöte söndagen den 14 april 2013 kl. 13.00 i Bagarmossens Folkets Hus, Stockholm.

Vi har till detta tillfälle bjudit in professor Mats Burström (professor i arkeologi vid Stockholms universitet) att berätta om sin forskningsstudie kring familjetillhörigheter som grävdes ner i jorden i Estland under det andra världskriget. Omkring 70 000 människor flydde från Estland undan den framryckande Röda armén under hösten 1944. Nästan hälften av dem kom till Sverige. De värdefulla ägodelar som inte kunde tas med i flykten gömdes genom att grävas ner på säkra ställen eftersom de flesta trodde att den sovjetiska ockupationen skulle bli kortvarig och att de snart skulle kunna återvända hem. De dryga 30-tal berättelser om nergrävda föremål som Mats Burström har dokumenterat rör dock inte själva Ormsö utan härrör från andra delar av Estland. De är intressanta som tidsdokument från en dramatisk del av Estlands moderna historia. Vi tror att Mats Burström kommer att bli intressant att lyssna till! Till detta föredrag är även estlandssvenskar och svenskar med anknytning till Ormsö och Estland välkomna.

Program:

13.00   Årsmöte
13.45   Paus, försäljning av kaffe med bröd
14.30   Föredrag av Mats Burström, professor i arkeologi, Stockholms Universitet: ”Minnesgömmor. Berättelser om föremål gömda i jorden i Estland under andra världskriget” (bok utgiven 2012). Försäljning och signering av boken efteråt.
16.00   Avslutning

Styrelsen hälsar välkomna!

Annonser
%d bloggare gillar detta: