jump to navigation

Sven Salin – en stor saknad 20 mars, 2013

Posted by kjohansson in Allmänt.
trackback

Sven Salin

 Solkors

 Sven Salin 30/10 1933 – 18/2 2013

Sven Salin, vår informelle ledare för estlands-svenskarna, har avlidit efter en kort tids sjukdom. Sven kom till Sverige från Ormsö i Estland 1944.

 

Fotograf: Monica Ahlström.

Sven var ordförande för Ormsö kyrkofond från 1993 fram till 2006 då fonden avvecklades i och med överflyttningen av kyrkoföremålen från en hemlig deponering hos Historiska museet i Stockholm till S:t Mikaels kyrkomuseum i Tallinn. Det handlade om de – en del av dem medeltida – kyrkoföremål som estlandssvenskarna omsorgsfullt tagit med sig vid flykten till Sverige under andra världskriget. Kyrkan låg dem varmt om hjärtat och var hembygdens symbol. Sven kände stor omsorg om Ormsö kyrka, gravgården och Olofsdagen. Dessa viktiga för honom.

Svens sociala förmåga och hans imponerande förmåga att hålla intresseväckande tal vid stora som små sammankomster – till Estlands president liksom en liten skara yngre åhörare. Vid Ormsö hembygdsförenings årsmöten var Sven så uppskattad att han år efter år föreslogs till årsmötesordförande, och när han varje gång ställde upp följdes det av rungande applåder och skratt. Det syntes att han kände sig uppskattad.

Vi är otaliga estlandssvenskar som genom åren fascinerats och inspirerats av Sven – av hans kunskap, visdom och personlighet. Svens engagemang för estlandssvenskarna och Ormsö har alltid varit stort och innerligt. Hans entusiasm har varit smittande. Svens närvaro, stöd och innerliga vänlighet är nu saknad av många. Många är vi som har värdesatt alla hans insatser för estlandssvenskarna och för Ormsö.

Låt oss behålla Svens positiva framtidstro. Låt oss aldrig glömma vår estlandssvenska historia, våra seder och traditioner. Låt oss bevara och vårda vårt arv, vår estlandssvenska tillhörighet och gemenskap.

Vi delar sorgen och saknaden med Svens livskamrat Sonja och Svens familj. Vi är innerligt tacksamma för allt vad Sven givit och gjort för oss estlandssvenskar, för Ormsö kyrka och Ormsö.

Med stor saknad

Karin Johansson, ordförande i Ormsö hembygdsförening

                                                                                                                                                        

Ormsö hembygdsförening, plusgiro: 635 13 76 – 6

Annonser
%d bloggare gillar detta: