jump to navigation

Fastighetsskatten i Estland 19 mars, 2009

Posted by Arne Johansson in Allmänt.
trackback

Nyheter i markskattebeskedet 2009    ( Maksuteade ).

 

 

Skrivet av Göte Brunberg    2009-03-16

När markskattebeskedet för år 2009 har kommit visar det sig att där finns ett par förändringar jämfört med förra året:

Tidigare har det på första sidan (under rutan med skattebeloppen) funnits uppgifter om behållning/skuld på kontona för markskatten och räntan. På 2009 års skattebesked finns endast texten ”NB! Maamaksu võla ja ettemaksukonto täpse seisuga saate tutvuda läbi e-maksuameti.” (NB! Markskatteskulden och den exakta ställningen på förskottsbetalningskontot kan Ni få uppgift om via e-skattemyndigheten). Man måste alltså själv hålla reda på ställningen på kontot, antingen genom att koppla  upp sig mot e-skattemyndigheten via internet eller genom att räkna ut vilken den borde vara utgående från 2008 års markskattebesked  och de in- och utbetalningar som därefter har blivit gjorda.

Observera även att det är ett nytt konto i Swedbank (tidigare Hansapank) för skatteinbetalningen.

Någon exakt förklaring har ännu inte gått att få från Estland varför behållningen/skulden inte längre redovisas, men troligen är det på följande sätt: För varje person som är skyldig att betala skatt i Estland finns det nu bara ett enda konto för förskottsbetalning av skatt, oavsett vilken skatt (eller vilka skatter) som skall betalas. Det finns alltså inte längre något speciellt markskattekonto. Man har därför inte ansett det vara befogat att ange ställningen på det generella förskottsbetalningskontot på markskattebeskedet, som nu endast informerar om hur markskatten skall betalas.

Markskattebeskedet anvisar inget annat sätt att ta reda på ställningen på förskottsbetalningskontot än att gå via e-skattemyndigheten. Hur man skall bära sig åt om detta inte är möjligt står det inget om. Även om man i Estland är van vid att kommunicera med myndigheterna via internet måste det ju finnas alternativ för dem som inte har denna möjlighet. Det kan inte vara ett problem bara för dem som är markägare i Estland men bor i Sverige.

Det finns en möjlighet för den som har internetkonto i en estnisk bank att koppla upp sig mot skattemyndigheten via banken. Det är ett ganska krångligt förfarande, men det går.

Förhoppningsvis kommer det snart mer information från Estland i ärendet!

Göte Brunberg  Rickul/Nuckö Hembygdsförening,  den 16 mars 2009

Arne Johansson, 19 mars 2009.

—————————————————————————————————–

Annonser
%d bloggare gillar detta: